Džudo: Veľká česť pre Randla, v 1. kole narazí na Iliadisa

27.07.2012 Celý región

Londýn 26. júla (TASR) - Na 1. augusta a čas 9.30 bude slovenský džudista Milan Randl dlho sponínať. Práve vtedy v londýnskej hale ExCel otvorí na olympiáde celú svoju kategóriu do 90 kg so súperom, ktorého si najmenej želal, Grékom Iliasom Iliadisom, rankingovou svetovou jednotkou. Zákon schválnosti zapracoval, najviac skloňovaný zo súperov sa postaví pred slovenského nováčika v jeho olympijskej premiére.

Milan Randl už má za sebou veľa a žreb mu pokoj flegmatickej povahy narušil len nepatrne. "Čo sa stalo, už sa neodstane," skonštatoval. "Asi to tak má byť, o to väčšia sláva by bola, keby som cez neho prešiel. Pre mňa je už dostatočne čitateľný, raz som nad ním vyhral, naposledy v Moskve na Grand Slame prehral. Podľa mňa zbrane treba pevne zovrieť a bojovať."

Aký recept s trénerom Rastislavom Mezovským vymyslí, sa v hrubých rysoch ponúka. "Musím byť aktívny, v pohybe, úchope, nesmiem sa dostať do pozície telo na telo, v tomto je Grék veľmi silý. O ďalšom vývine v turnajovom pavúku nerozmýšľam, odteraz sa sústredím len na jedného s menom Ilias Iliadis."

Milan Randl o Iliadisovi zatiaľ nad žrebom dumá doma, no tréner Mezovský ho spracovával naplno a vnímal na vlastné oči. "Nekompromisný žreb," hneď zareagoval. "Milan začerstva narazí na Iliadisa. Dosť mi tento žreb ubral na nálade, priali sme si hocikoho, tohto sme sa obávali a bác. Keď vytiahli obrazne povedané Iliadisa z klobúka, hneď mi bolo jasné, že keď vyhrať, tak nad tým najlepším. Ďalších súperov som už neštudoval, načo, ešte máme dostatok času."

Pre Milana Randla nachystal tréner Mezovský aj plnohotný tréning. "Deň pred zápasom som sa dohodol s Čechmi. Bolo to jednoduché, bývame v jednom dome, stačilo len zabehnúť za nimi a všetko upresniť. Miňo si zatrénuje s Lukášom Krpálkom, jeho bratom a ešte ďalším do partie. Dúfame, že sparring pomôže a že na druhý deň si to Iliadis odnesie. Výhoda je, že naprosto presne vieme, kedy zápasí - o 9.30.

Pár dní pred žrebom sa Milan Randl vizionársky o Iliadisovi vyjadril. "Ktovie ako trávi dni trebárs olympijský víťaz, dvojnásobný majster sveta Iliadis. Považujem ho za jedného z favoritov, tipovať na zlato spolu s Japoncom ho síce môžem, no v džude je to dosť nevyspytateľné. Na predchádzajúcej olympiáde Iliadis hneď vypadol s Holanďanom Huizingom, čiže môže sa stať čokoľvek. Ak by som v prvom kole nastúpil proti Iliadisovi, naštvatý by som určite nebol a skúsil by som to. Ten moskovský duel s ním na Grand Slame mám neustále pred očami, viem čo robil, ako sa bránil. Neustále mi chytal ľavačku, urputne mi ju držal dole a ja ju potrebujem mať hore."

Pred tromi rokmi na MS v Rotterdame Randl nad Iliadisom pri svojej ceste za 5. miestom vyhral, zhodou okolností hneď v prvom kole. Ako na tento súboj spomínal Rastislav Mezovský? "Práve tento súboj ho poriadne naštartoval. Dohodli sme si taktiku, vedeli sme, že Iliadis je silný v kontakte na telo, Miňo nešiel do úchopu, stále bol v pohybe, rozbíjal súperovi nohy. Rozhodca statického Iliadisa aj trikrát napomínal a prehrával tým pádom na waza-ari. Musel sa otvoriť, Miňo to využil, hodil ho na kouči-gari, vyslúžil si ďalšie waza-ari a vyhral na ippon. Prekvapila ma pasivita Iliadisa, všetci sme čakali, že nastúpi a uplatní svoju akceleračnú rýchlosť. Asi je to však minulosť, pretože tu v Rotterdame nič také neukázal."
 

Vyberte región